Sinanpaşa

03 Sinanpaşa sitemize hoşgeldiniz.
Sitemize üye olmak için kayıt ol tuşuna basınız. Üyelik aktivasyonunuzu gerçekleştirmek için mail adresinize gönderilen aktivasyon linkini tıkladıktan sonra üyeliğiniz aktif hale gelecektir. Üyelik işlemi gerçekleşirken açıklamaları lütfen dikkatli okuyunuz. aktivasyon için mail adresinize gönderilen yanlış linki tıklamayınız.

FORUMDA konu açmak isteyenler ilgiye uygun sayfada konu açabilir. Konu hakkında internet ortamına yüklenilen fotoğrafların url bağlantısını kullanarak fotoğraf paylaşabilinir. Bunların yanında video, anket vb gösterimler, yayınlar yapılabilinir.

Her Şey Güzel Sinanpaşa Bölgemizin Güzelliklerini Tanıtmak İçin....

Join the forum, it's quick and easy

Sinanpaşa

03 Sinanpaşa sitemize hoşgeldiniz.
Sitemize üye olmak için kayıt ol tuşuna basınız. Üyelik aktivasyonunuzu gerçekleştirmek için mail adresinize gönderilen aktivasyon linkini tıkladıktan sonra üyeliğiniz aktif hale gelecektir. Üyelik işlemi gerçekleşirken açıklamaları lütfen dikkatli okuyunuz. aktivasyon için mail adresinize gönderilen yanlış linki tıklamayınız.

FORUMDA konu açmak isteyenler ilgiye uygun sayfada konu açabilir. Konu hakkında internet ortamına yüklenilen fotoğrafların url bağlantısını kullanarak fotoğraf paylaşabilinir. Bunların yanında video, anket vb gösterimler, yayınlar yapılabilinir.

Her Şey Güzel Sinanpaşa Bölgemizin Güzelliklerini Tanıtmak İçin....

Sinanpaşa

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Sinanpaşa Bölgemizin Sanal Vizyonu. Bölgesel Sinerjinin Güçlü Sesi. Tüm Hemşerilerimizin Sitesi.


    Taşoluk Beldesi Tanıtım

    Yasin_ERSÖZ
    Yasin_ERSÖZ
    Site Yetkilisi
    Site Yetkilisi


    Mesaj Sayısı : 252
    Yaş : 51
    Nerden : İzmir
    Kayıt tarihi : 26/01/09

    Taşoluk Beldesi Tanıtım Empty Taşoluk Beldesi Tanıtım

    Mesaj tarafından Yasin_ERSÖZ Salı Mart 10, 2009 4:59 pm

    TAŞOLUK BELDESİ TANITIM.
    TAŞOLUK KASABASI ÇEVRE İNCELEMESİ
    KASABANIN COĞRAFİ KONUMU VE ÇEVRESİ:
    1_ KASABANIN COĞRAFİ KONUMU:
    Kasaba kumalar dağının uzantısı olan 2 dağ arasında kurulmuştur. Bu dağlardan doğudakinin adı yanık tepesi batısındakinin adı ise korudur. Kasaba yanık tepesinin eteğine yaslanmıştır.kasabanın sınırları güneyde kumalar dağına kuzeyde ise ahır dağlarına kadar uzanır. Kasabanın rakımı 1100 metredir. İl merkezi olan afyona uzaklığı 45 km. ilçe merkezi Sincanlıya uzaklığı 29 km. dir. Komşu ilçe sandıklıya uzaklığı 34 km. dir. Şuhut ilçesine uzaklığı ise 22 km.dir.
    2- Yeryüzü şekilleri.
    Kasabanın kuzey güney doğrultusunda sınırları iki ağ arasına kadar uzanır. Bu dağlardan güneydekinin yüksekliği2137 metredir. Kuzeydekinin yüksekliği 1500 m.dir. bunlardan başka karayolak, göktaş yanık yakası koru ve dijkmen gibi küçük tepeler vardır. Kasaba arazisinin büyük bir bölümü dağlıktır. Ova olarak köy önü mevkisi ile küçük Sincanlı ovasının bir bölümü vardır.
    Kasabadan büyük menderes nehrinin kolu olan iki çay birleşimi olan dere olmaktadır. Yaz aylarında suları kesilen bu derenin derinliği kış ayların da 1-2 metereyi eni ise 5-6 metreyi bulur. Dere zaman zaman ilkbaharda taşarak çevreye zarar vermektedir. Kasaba sınırlarından sonra kü-i çayı serban çayı ile birleşerek batıya doğru akar.

    3- Kasabanın toprak yapısı:
    Kasabamız topraklarının özellikleri bakımından yapısı:
    a- tınlı topraklar: bu topraklarbitkilerin gelişmesine oldukça elverişli ve gıda bakımından zengin topraklardır.ww çok az bir bölümü bu topraklar gurubuna girmektedir. Köy önü mevkiiisi ve dare yataklarına yakın topraklar bu özelliğe sahiptir.

    b- kumlu –tınlı topraklar: bu topraklar içerisinde taşıdıkları gıda bakımından havalım topraklardır. Bünyeleri iri ve geçirgen özellikler bakımından böyle arazileri çok seven vişne ağacı için aranan topraklardır. Çok kumlu topraklar hiçbir zamanbitkilerin gelişmesine elverişli değildir. Bünyesinde bir mktar tın bulunan topraklar genelde aranan topraklaerdır. Bu topraklar çiftlik gübrasi ile gübrelendiğinde daha iyi ürün vermektedir. Kasabamızın kızılağıl mevkisi toprakları bu grup topraklardır.
    c-killi topraklarbu gurp topraklar özellikleri bakımından tarıma elverişli olmayan topraklardır. Kasabamız topraklarının%70 ini bu toprak grupları oluşturmaktadır.bu çeşit topraklar sebze meyve ve tahıl üretiminde verimi düşürmektedir. Ancak kasabada bu tür topraklar çiftlik gübresi ile gübrelendiğinde verim artmaktadır.
    5-İklim: kasaba ve çevresinde karakteristik kara iklimi görülür. Yazları sıcak ve kurak kışları kar yağışlı ve çok soğuk geçmektedir.bahar mevsimleri ılık ve yağışlı geçer.en sıcak ay ağustos ayları, en soğuk ay ise ocak ayıdır.yyıllık yağış larınınçoğu kış aylarında ve kar şeklinde görülmektedir. Yağış miktarı metrekareye 460 mm dir. Enkurak ay ise temmuz ve ağustos aylarıdır.zaman zaman fırtına şeklinde rüzgarlar esmekte ise de zarar vermemektedir.
    6-Doğal bitki örtüsü: kasabanın genel bitki örtüsü çimendir. Bunun yanında dağlarda çalı adı verilen ağaççıklarda bulunur. Çay ve dere kenarlarında ve bahçenin çevrelerinde selvi ve söğüt ağaçları bulunur. Bunların yanında elma ve vişne bahçeleri bulunur.
    Orman olarak kasabanın batısındaki koruluk vardır. Korulukta yalnız meşe ağacı bulunur. Son yıllarda bakımsızlıktan ve kaçak kesim sonucu yok olmaya başlamıştır.1980 li yıllarda kasabanın doğu yönünde ki yanık,göktaş,dokuz dolamaç ile aşılık mevkisinde yapılan ağaçlandırma sonucu dikilen çam ağaçları hızla büyümektedir. Orman baraj ikilisi kasabanın iklimini ve bitki örtüsünü olumlu yönde etkileyeceği düşüncesindeyiz.
    7-Yabani hayvanlar: kasabanın ova kısımlarında yabani hayvan yoktur. Dağlarda ise tavşan keklik domuz kurt öveyik kuşu tilki bulunur. Bu hayvanlardan av sporu olarak faydalanılır.
    8-Kasaba yolları ve ulaşım: kasaba ana yol kenarında olmadığı için çevre ile bağlantılarını özel yoller ile yapmaktadır. Kasabadan çevreye açılan üç yol vardır. Birincisi asfalt olan ve 6.5 km uzunluğunda Antalya devlet yoluna bağlan yoldur. İkincisi ;serban kasabaxsına bağlanan stabilize yoldur. Üçüncü yol; kasabayı şuhut ilçesine bağlayan toprak yoldur. Bu yolda ulaşım yalnız traktör ve kamyon ile yapılmaktadır.
    İl merkezine ve çevre ilçelere ulaşım belediyenin otobüsleri ile yapılmaktadır.yük taşımacıluığında çiğiltepe ve Kocatepe istasyonlarından yararlanılmajktadır.kasaba içindeki yollar parke ve asfalt döşelidir.
    B-Kasabanın ekonomik yapısı ve problemleri:
    1-Kasaba ekonomisinin hakim karakteri:
    A_ tarım yapılan arazi az ve verimsiz olduğu için tarım gelişmemiştir.toprak hayvan ve traktör pulluğu ile işlenmektedir. Traktörler tarım haricinde inşaat ve kanalet sektöründe kullanılmaktadır.
    b- kasabada hayvancılık genelde besi olarak gelişmiştir. Süt sığırcılığı ve koyunculuk, beslenme zorluklarından dolayı gelişmemiştir çünkü hayvan yeyem ve saman ihtiyacıçevre kasaba ve köylerden sağlandığında maliyeti yükseltmektedir.
    c- kasabanın asıl gelir kaynağı - kasabanın asıl gelir kaynağı kenalet işçiliğidir ve çok gelir getirmektedir. bu işleri yapan taşıranların da bukasabadan olması işlerin devamlı iş bulmalarını sağlamaktadır.
    ç-halıcalık bazı ailelerin gelir kaynağı olmuştur.kızlar çeyizlerini halı dokuyarak kazandıkları para ile hazırlamaktadırlar.
    d- kasabada yeterli sayıda esnaf vardır.sayıları zaman zaman değişmektedir.3 demirci,6 marabngoz,4 manifatura,4 manav,8 kahvehane,15 bakkal, 1 yağ imalatçısı,3 un ve yem satan tüccar1 birahane vardır. belediye tanzim satış mağazası,3 kasap,3 berber ayakkabı tamircisi radyo ve tv tamircisi bulunur.

    2. Ekilen Toprağın Genişliği İşletme Tarzı: Kasabada ortalama her aileye 7 -8 dekar arazi düşer ve bu miktar çok azdır. Arazisi olmayan aile yoktur halk toprağı ya kendisi işler ya da birkaç yıllığına ortak işletir. Kasabada kira ile işlenen toprak yoktur. Kasabada toprak genellikle pullukla işlenir. Çok az bir arazide saban kullanılır toprak işlemede traktör ön sırada yer alır. Kasabada araziler küçük parçalara bölündüğü için biçerdöverler kullanılmaz bunun yerine pasöz adı verilen harman makineleri ile hasat yapılır.
    3. Ticaret: Tarım yapılan arazisi az olduğu için eskiden beri ticaret gelişmiş durumdadır. Sebze ve hububat alım satımı yapan tüccarlar olduğu gibi hayvan alım satımı yapan celeblerde vardır. Bu tüccarlar, Afyon Sandıklı, Sincanlı – Dinar , Şuhut pazarlarında çalışırlar. Şuhut yolunun açılmasıyla ticaretin açılması beklenmektedir.
    4. Tüketim: Kasabanın genel geçim kaynağı işçilik olduğu için dışarıya açık bir yerdir. Bu bakımdan tüketim ihtiyaçları olarak genelde normal standartları saymak gerekir. Son yıllarda meskenler betonarme olarak yapılmaktadır. Kasabada aileler arasında yiyecek ve giyecekler belli bir ayrıcalık yoktur.
    5. Eğlence ve Oyun : Erkeler için düğün, T.V. ve kahvede oynanan oyunlar başlıca eğlence çeşididir. İçkili eğlence yok sayılırsa da bazı kesimde kumar da vardır. Kumar oynayanlar belirli kesimdir. Toplumca da hoş karşılanmazlar. Kadınlarda düğünlerde kendi aralarında eğlenirler. Diğer zamanlarda televizyon ve radyo eğlence biçimleridir. İhtiyarlar mahalle odalarında kendi aralarında toplanarak sohbet ederler. Kasabada bu şekilde toplanabilecek ve misafir barındırabilecek 29 adet oda vardır.

    C – KASABANIN SOSYAL YAPISI:
    1. Aile İncelemesi: Kasabada kalabalık, çekirdek ve tekil aile gruplarının üçüne de rastlanır. Genelde anne, baba ve evlenmemiş çocuklardan oluşan çekirdek aile tipi çoğunluktadır. 11 – 12 kişilik kalabalık aile tipinde olan ailelerde vardır. Bu ailelerde anne, baba ve çocukların yanında nine ve dede de beraber oturmaktadır. Çocuk sayısı 3-4, son yıllarda bu sayı azalmaktadır. Evlenme yaşı kızlarda 17-18, erkeklerde ise 18-22 arasıdır. Bekar çocuklar kazandıkları paraları eve harcarlar. Erkekler evlendikten sonra birkaç yıl anne baba ile birlikte yaşar. Bu süre içinde yeni bir ev yapılır ve evli gençler yeni eve taşınır. Çocuklar genel olarak anne tarafından eğitilmektedir. İlkokul bittikten sonra kur-an kursuna ya da şehir merkezindeki okula giderler. Çocukların büyük çoğunluğu kur-an kursu ve ilköğretim kursunda bulunmaktadır.
    2. Kasabada Zümreler: Kasabada sülaleler vardır. Değişik din ve mezhepten kimse yoktur. Kasabanın tamamı müslümandır, Hanefi mezhebindedir. Meslek zümresi olarak esnaf, çiftçi, işçiler vardır. Yaş ve cins ayrılığına dayanan zümreler yoktur. Halk namaz vakitlerinde ve kandillerde camilerde toplanır. Kasabanın ihtiyaçları durumunda ise okullarda toplanırlar. Halk siyasi temayüllerini hiçbir zaman düşmanlığa dönüştürmez. Kasabanın ortak sorunlarında tüm zümreler ortak hareket eder, yardımlaşırlar.
    3. Kasabanın Topluca İncelenmesi: Çevre köy ve kasabalarla münasebetler genelde iyidir. Sadece su anlaşmazlığı yüzünden komşu Nuh Kasabası ile zaman zaman anlaşmazlıklar yaşanır. Buna rağmen halk olarak ilişkileri çok iyidir. Kasaba halkı mahalli ve milli olaylara karşı hassastır. Böyle konularda maddi ve manevi güç birliği oluştururlar. Bugüne kadar halk 2 ilkokul binası, 4 cami, 1 kur-an kursu, Sağlık Ocağı binasını da ortak katkılarıyla yapmışlardır. Halkın yardımseverlik duygusu övgüye şayandır.

    E-KASABANIN TARİHÇESİ:
    Kasabanın ilk kuruluşu hakkında kesin birbilgi yoktur.
    Eskiden beri anlatıla geldiği üzere daha önceleri kalaycık tarafındaki mahmarı yaylasında yaşayanatalarımız kasabanın bugünkü yerini görüp beğenmişler 5 sülaleden 70 kadar kişi gelip yerlşşmiştir. Bu 5 sülalenin isimleri: poyrazoğulları, kündeşler, hacı hmetler,karamarlar, zindelilerdir. Köye yerleşilmeden önce bu bölgenin adıhayvan yayılan otlak anlamına gelen “mal malı” imiş. Sonradan atalarımız geldikleri yerin adı olan mahmari adı verilmiş. Bir rivayete görede suyu bol olan bu bölgeye suyu bol anlamına gelen mahmari adı verildiği söylenir.ilk yerleşenler hayvancılık ile geçinirken daha sonraları çiftçiliğa ve ticaret hayatına geçiş yapmışlar. Kasabanın ilk yerleşim yeri bu gümki aşağı mahalle dediğimiz semtidir. Kasabanın soyu araştırıldığında Türkmen- Yörük olduğunu söyleyebiliriz.bazısöylentilere göre ilk atalarımızı manav olduğu söylenmektedir. Mahmarı köyünün adı 1962 yılında taşoluk kasabası olarak geçmektedir.
    kasabadaki faaliyetler ve yılları:1925-1927 yılları arası 2 derslikli ilkokul binası yapılmış.
    İlk caminin yapılış yılı bilinmemektedir.ancak 1943 yılında yenilenmiş olup 1945 yılında da mimarisi yapılmıştır.
    1966 yılında 6 derslikli ilkokul binası yapılmıştır
    1969 yılında kur’an kursu
    1972 yılında sağlık ocağı
    1984 yılında belediye hizmet binası yapılmıştır.
    1986-1988 yılları arasıilköğretim okulu binası yapılmıştır.
    1990 yılındabelediye parkı hizmete açılmıştır.
    1991 yılında halk düğün salonu hizmete açılmıştır.
    1991-1992 yılında erenler camisi yapıldı.
    1992 yılı mayıs ayında sosyal tesisler binasının temeli atılmış
    1994 yılında hizmete sokulmuştur.
    12- 1992 yılında kasabanın iğdeler mevkisine gölet baraj yapımı için sondaj çalışmaları başlamış olup şu anda göletin yapımına devam edilmektedir.
    13- genel bir değerlendirme yapıldığında kasabaya devlet tarafında çok aza bir hizmet geldiği görülmektedir. Yularda sayılan hizmetleri halk kendi gayreleriyle gerçekleştirmiştir. Devlet tarafından 1978 yılında kasaba yolu asfaltlanmıştır.
    14- sosyal konut binaları hizmete açılmıştır.
    15- 1992 mart ayında otomatik telefon santrali tamamlanmış. Görüşmelere başlanmıştır.
    16- 1994 yılında halk kütüphansi açılmıştır.
    17- 1994 yılında lisa eğitim öğretime açılmıştır.
    18- 1994 yılında ****** büstü yapılmıştır.
    19-1995 yılında belediye sarayı inşaatının temeli atılmıştır.
    Kasabad aspor faaiyetleri:
    Çok eski yıllardan beri kasabada voleybol sporuna karşı büyük bir ilgi vardır. 1990 yılında taşoluk belediye spor kulübü kurulmuştur. Futbol voleybol ve taletizm dallarında faaliyetler göstermektedir. Özellikle futbol dalında birinci amatör liginda başarılı müsabakalar yapmaktadır. 1992 yılı kasım ayına göre 63 lisanslı sporcusu vardır.

    TAŞOLUK KASABASI HAKKINDA GENEL BİLGİLER
    1-BELEDİYE ÇALIŞANLARI: 1 BAŞKAN, 2 ENCÜMEN, 4 MEMUR, 21 İŞÇİ
    2- HANE SAYISI : 1000
    3- NÜFUSU: 5000
    4- OKULLARI :
    TAŞOLUK İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİ: 270 ÖĞRETMEN: 6
    TAŞOLUK FATİH İLKÖĞRETİM OKULU ÖĞRENCİ:320 ÖĞRETMEN : 14
    TAŞOLUK LİSESİ

    5- CAMİLERİ:
    MERKEZ CAMİİ : 1 İMAM Kadrolu
    ERENLER CAMİSİ 1 İMAM Kadrolu
    YUKARI CAMİİ 1 İMAM Kadrolu
    BAHÇELİEVLER MAHALLESİ CAMİSİ 1 İMAM(Halk Tarafından Ücretle Tutulan)
    KUR’AN KURSU CAMİİ : 1 İMAM Kadrolu
    KURAN KURSU( MÜNHAL)


    6- SOSYAL TESİSLERİ:
    BELEDİYE GENÇLİK PARKI
    FUTBOL SAHASI
    HALK KÜTÜPHANESİ,

    7-SAĞLIK OCAĞI: 1 DOKTOR , 2 HEMŞİRE, 1 EBE, 1 SAĞLIK MEMURU İLE KASABAYA HİZMET VERMEKTEDİR.
    8- DERNEKLER :
    1-TAŞOLUK KASABASI CAMİ YAPTIRMA VE BÜTÜN HAYIR İŞLERİ YAPTIMA VE YAŞATMA DERNEĞİ
    2-BAHÇELİEVLER MAHALLESİ CAMİ YAPTIMA VE ÇEVREYİ
    GÜZELLEŞTİRME DERNEĞİ.
    AYRICA 1 ADET AVCILIK VE ATICILIK KULÜBÜ BULUNMAKTADIR.

    10-ULAŞIM : BELEDİYEYE AİT L ADET ES OTOBÜS 45 KİŞİLİK, 2 ADET ISIZU ARAÇ 27 KİŞİLİK YOLCU ARACI İLE KASABAYA HİZMET VERİLMEKTEDİR.
    11- AMBULANS HİZMETLERİ : BELEDİYEYE AİT KARTAL MARKA TAKSİ 24 SAAT HASTA NAKİL ARACI OLARAK KASABAYA HİZMET VERMEKTEDİR.


    Kaynak: http://www.afyontasoluk.bel.tr/default.asp
    Yasin_ERSÖZ
    Yasin_ERSÖZ
    Site Yetkilisi
    Site Yetkilisi


    Mesaj Sayısı : 252
    Yaş : 51
    Nerden : İzmir
    Kayıt tarihi : 26/01/09

    Taşoluk Beldesi Tanıtım Empty Geri: Taşoluk Beldesi Tanıtım

    Mesaj tarafından Yasin_ERSÖZ Salı Mart 10, 2009 5:05 pm

    Taşoluk Beldesi Tanıtım Tasoluk1Taşoluk Beldesi Tanıtım TasolukcamiTaşoluk Beldesi Tanıtım TasoluksporTaşoluk Beldesi Tanıtım K%C4%B1rkabaraj

      Forum Saati Ptsi Mayıs 13, 2024 6:44 pm