Sinanpaşa

03 Sinanpaşa sitemize hoşgeldiniz.
Sitemize üye olmak için kayıt ol tuşuna basınız. Üyelik aktivasyonunuzu gerçekleştirmek için mail adresinize gönderilen aktivasyon linkini tıkladıktan sonra üyeliğiniz aktif hale gelecektir. Üyelik işlemi gerçekleşirken açıklamaları lütfen dikkatli okuyunuz. aktivasyon için mail adresinize gönderilen yanlış linki tıklamayınız.

FORUMDA konu açmak isteyenler ilgiye uygun sayfada konu açabilir. Konu hakkında internet ortamına yüklenilen fotoğrafların url bağlantısını kullanarak fotoğraf paylaşabilinir. Bunların yanında video, anket vb gösterimler, yayınlar yapılabilinir.

Her Şey Güzel Sinanpaşa Bölgemizin Güzelliklerini Tanıtmak İçin....

Join the forum, it's quick and easy

Sinanpaşa

03 Sinanpaşa sitemize hoşgeldiniz.
Sitemize üye olmak için kayıt ol tuşuna basınız. Üyelik aktivasyonunuzu gerçekleştirmek için mail adresinize gönderilen aktivasyon linkini tıkladıktan sonra üyeliğiniz aktif hale gelecektir. Üyelik işlemi gerçekleşirken açıklamaları lütfen dikkatli okuyunuz. aktivasyon için mail adresinize gönderilen yanlış linki tıklamayınız.

FORUMDA konu açmak isteyenler ilgiye uygun sayfada konu açabilir. Konu hakkında internet ortamına yüklenilen fotoğrafların url bağlantısını kullanarak fotoğraf paylaşabilinir. Bunların yanında video, anket vb gösterimler, yayınlar yapılabilinir.

Her Şey Güzel Sinanpaşa Bölgemizin Güzelliklerini Tanıtmak İçin....

Sinanpaşa

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Sinanpaşa Bölgemizin Sanal Vizyonu. Bölgesel Sinerjinin Güçlü Sesi. Tüm Hemşerilerimizin Sitesi.


    Güney Beldesi (Tanıtım)

    Yasin_ERSÖZ
    Yasin_ERSÖZ
    Site Yetkilisi
    Site Yetkilisi


    Mesaj Sayısı : 252
    Yaş : 51
    Nerden : İzmir
    Kayıt tarihi : 26/01/09

    Güney Beldesi (Tanıtım) Empty Güney Beldesi (Tanıtım)

    Mesaj tarafından Yasin_ERSÖZ Ptsi Mart 02, 2009 12:08 am

    GÜNEY BELDESİ - KASABASI (Tanıtım) / Şinanpaşa

    Güney Beldesi (Tanıtım) Guneykoygiris


    KASABANIN TARİHİ

    Afyon İli Sincanlı İlçesi'ne bağlı olan kasabamız; Anadolu Selçuklu Devleti'nin sınırları içinde idi. Moğol istilası sebebiyle Anadolu Selçuklu Devleti parçalandı ve Anadolu'da birçok beylikler kuruldu. Afyon'da kurulan Sahip Ataoğulları Beyliği'nin bir kolu; hayvancılık yapmaya elverişli olduğu için Hacılar Yaylası ve Dereköyadı verilen bölgeye,göçebeler halinde yerleşmişlerdir. Böylece kasabanın temeli kurulmuştur. Köyün kurucusu olarak bilinen Sahip Dede'nin de bu kolun lideri olduğuna dair bilgiler bulunmaktadır. Bu Bey'in türbesi de beldemizde bulunmaktadır. Kasabanın batısında Dereköy ve güneyinde Hacılar Yaylasıında kasabanın ilk kurulduğu zamana ait olan -daha doğrusu sanılan- temel kalıntıları ve mezarlar vardır.


    Beldemiz; 1919 - 1922 yılları arasında Yunan istilasına maruz kalmış ve köy halkının kahramanlıkları ve vatanseverliği sonucunda Büyük Taarruz Başkomutanlık Meydan Savaşı'nı kazanmıştır. Köy halkının cesur ve birlikte hareket etmesi sonucunda Yunanlılar'ın Kasabamızdan kısa zaman içinde gönderildiği bir gerçektir.


    Daha sonra köyoradan taşınarak şimdiki yerinde yeniden kurulmuştur. Köy, nüfusunun yoğunluğu nedeniyle 1976 yılında kasaba olmuş ve bu yer tepenin güneyinde kaldığı için adına GÜNEY KASABASI denilmiştir. Bugünleri ispatlayan mevziilere Toklu Sivrisi Tepesi, Yalabık Tepesi ve Karlık Tepesi'nde rastlanmaktadır

    Güney Kasabası Afyon İli Sinacanll_İlçesi'ne bağlıdır. 1976 yılı nüfus sayımına göre 2326 nüfusa yükseldiğinden belediyelik olmuştur. İlk Belediye ara seçimleri ise Haziran ayının ilk Pazar günü yapılmıştır. Belediye sınırları içinde 7 köy bulunmaktadır.




    GELİNAĞLATAN ÇAMI

    I. Dünya Savaşı seferberlik günlerinde Anadolu'da askere almalar nedeniyle erkek nüfusun azalması üzerine, çift sürme, ekin ekme işleri kadınlar tarafından yapılıyordu.

    Güney Beldesi (Tanıtım) 104

    Bu günlerde Güney Kasabası ile Dumlupınar İlçesine bağlı Kızılcaköy arasında bir tepede yer alan bu çam ağacının etrafı da ekilip biçilen yerlerdendi.

    Kasabamız insanlarının da seferberlik günlerinde bu mevkiide yer alan arazide tarım işi yaptıkları sırada sert iklim koşulları karşısında zorluk çekip ağladıkları, bu çam ağacının da gelinlerin gözyaşları ile sulanıp büyüdüğüne inanıldığından dolayı bu çam ağacı "Gelin Ağlatan Çamı" diye bilinmektedir.


    COĞRAFİ KONUMU

    Kasaba; Ankara - İzmir Devlet Karayolu üzerinde küçük bir tepenin güneyinde kurulmuş şirin bir kasabadır. Kasabamız, ilk kurulduğu zamanlarda etrafı meşe ormanlarla kaplıydı. Fakat bilinçsiz kesimlerin sonucunda meşelik, kasabanın güney batısında küçük bir bölge halinde kalmıştır.Yinede önemli bir olguya ehemmiyet vermektedir



    Kasaba evlerinin yapısını genel olarak taş duvarlı, betonarme, tuğla ve ahşap yapılar teşkil etmektedir. Fakat son zamanlarda yapılan evlerin çoğunun temelinde taş beton, üst taraflarda da tuğla kullanılmaktadır. Yapılan evlerde oda sayısı en az 2 tane olmak üzere genel olarak 4 oda şeklindedir.



    Kasabanın kuzeyinde Kütahya'ya bağlı Kızılca Köyü, güneyinde Tazılar - Uluköy, doğusunda Karaca­ören, batısında Çalışlar Köyü ve Uşak İl sınırı, kuzeybatısında Kütahya'ya bağlı Dumlupınar İlçesi, güneybatısında Elvanpaşa, güneydoğusunda Kınık, kuzeydoğusunda Akçaşar ve Yıldırımkemal Köyleri bulunmaktadır.

    Köyün, kuzeyden güneye uzunluğu 18 km. batıdan doğuya uzunluğu ortalama 9 km. yüzölçümü ise 143 km2 kadardır.

    Kasabanın yerel durumu engebeli olup, kuzeyinde Murat Dağları'nın uzantısı ve bunların üzerinde irili ufaklı birçok tepe vardır. Bu tepelerin isimleri şunlardır: Göç Yolu, Toklu Sivrisi, Semerkaya, Ay tepe, Kuş Tepesi, Bey­lan Sekisi, Gencer, Kızan Pınarı, Çatal çam, Tuğluk, Alıçlı, Erenler, Kuzgun ve Devedüşlük Tepeleri. Kasabanın eteğindeki ova, Sincanlı Ovası'yla birleşir. Kasabanın güneyinde Eber Gölü'ne dökülen çayın kaynağı burada doğ­maktadır. Kuzeyinde ise Murat Dağları'ndan çıkan Porsuk Nehri'nin bir kolu vardır. Hatıplar Köyü'nün güneyine düşen küçük bir. gölcük de bulunmaktadır. Kasabımızın iklimi ile ilgili olarak; kışların çok soğuk ve kurak, yazların sıcak, ilkbahar ve sonbaharın da genellikle yağışlı geçtiği söylenebilir.



    EKONOMİSİ

    Kasabanın ekonomisi genellikle tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Kasaba topraklarının % 75'i tarıma elverişlidir.Tarıma elverişli topraklarımızın % 70'i her sene ekime hazırlanır.%30'u ise dinlenmeye bırakılır. Geride kalan ekilmeyen toprakların bir kısmı şahsi, bir kısmı da kasabanın ortak malıdır.Koru ve otlak olarak kullanılmaktadır.

    Kasabamız da en çok buğday olmak üzere,arpa, mısır, nohut, fasulye, mercimek, bezelye ve patates yetiştirilmektedir. Sanayi ürünü olarak pancar, haşhaş ve ayçiçeği ekilir. Yetiştirilen bu ürünler toptan olarak fabrikaya veya Toprak Mahsulleri Ofisi'ne satılır. Diğer yetişen ürünlerden arpa, buğday, mercimek, fasulye, bezelye ve patatesin ihtiyaçtan fazlası Sincanlı veya Afyon'a sevk edilerek satılır. Yetiştirilen sebzeler ise kasaba ihtiyaçlarını karşılayacak miktardadır. Kasabamızda son 2 yıldan beri bezelye ekimine büyük önem verilmiştir ve kaliteli doğru modern tarım işlemlerini de benimseyerek isminden söz ettirecek çalışmaları ile piyasalarda bezelye üretim ve pazarlama konusunda söz sahibi haline gelmiştir.Bunun bir sonucu olarak; 2003 yılında kasabamızdan 78 ton bezelye Afyon, Uşak ve İzmir gibi illere sevk edilerek tezgahları sürülmüştür.Artık Afyonkarahisar Güney Belediyesi bezelye diyarı olarak bu üretimi her yıl 24 Haziran da Festival şenlikleri ile üretimin keyfine varır hal almıştır.


    Ayrıca Güney Kasabasının %60 la ra varan aile reisleri babadan oğla geçen İnşaat Ustalığı ile de Kasaba ekonomisine büyük katkıda bulunmaktadırlar.Çevre İllerde Mimar ve Mühendislerin tercih ettiği kalifiye Ustaları Güney Kasabamızda bulabilirsiniz.Bütün bunların yanında Büyük İllere göç eden Kasabalı Vatandaşlarımız topraklarından kopmayıp Kazançlarının önemli bir bölümünü Kasabamızda eko döngü sağlayarak önemli katkıda bulunmaktadırlar.

    Yurtdışında bulunan Güneyli Vatandaşlarımız da Kasabamıza önemli ölçüde Döviz akışını sağlamaktadırlar.Ayrıca Konum itibari ile Ankara İzmir Karayolu üzerinde olması da önemli bir avantaj sağlamaktadır.Belediyemize ait olan benzin İstasyonu da Kasabamıza ekonomik katkı sağlamaktadır.


    EĞİTİM
    Beldemizde 1 adet "8 Yıllık İlköğretim Okulu" bulunmaktadır. 1 Müdür,1 Müdür Yardımcısı, 9 öğretmen ve 1 hizmetli personelin görev yaptığı okulumuzda, 320 öğrenci eğitim görmektedir. Okulumuzda, ortalama 35 - 45 kişiden oluşan 9 derslik bulun­maktadır.

    Güney Beldesi (Tanıtım) 106


    Kasabamız öğrencilerinin yanı sıra Çalışlar, Elvanpaşa ve Kara­caören gibi çevre köylerin öğren­cileri de Güney İlköğretim Oku­lu'nda eğitim ve öğrenimlerini sürdürmektedirler. Bu öğrencilerin geliş - gidişleri Belediyemiz'e ait servis araçları ile sağlanmaktadır. Ayrıca son yıllarda; Afyon'daki okullarda eğitim gören Güney'li öğrenciler için Güney Belediyesi tarafından Afyon'a öğrenci servis seferleri düzenlenmiştir. Günlük 3 sefer düzenlenerek giden öğrencilerin, okul ve yurt masraflarından düşük maliyet hesabı yapılarak bu hizmet sunulmuştur.

    Güney Beldesi (Tanıtım) 107

    Son zamanlarda Kasabamız İlköğretim Okulu'ndan mezun olan ve tahsilini yüksek derecelerde tamamlayan öğrencilerin sayısında artış gözlemlenmektedir.


      Forum Saati Salı Mayıs 14, 2024 8:48 pm