Sinanpaşa

03 Sinanpaşa sitemize hoşgeldiniz.
Sitemize üye olmak için kayıt ol tuşuna basınız. Üyelik aktivasyonunuzu gerçekleştirmek için mail adresinize gönderilen aktivasyon linkini tıkladıktan sonra üyeliğiniz aktif hale gelecektir. Üyelik işlemi gerçekleşirken açıklamaları lütfen dikkatli okuyunuz. aktivasyon için mail adresinize gönderilen yanlış linki tıklamayınız.

FORUMDA konu açmak isteyenler ilgiye uygun sayfada konu açabilir. Konu hakkında internet ortamına yüklenilen fotoğrafların url bağlantısını kullanarak fotoğraf paylaşabilinir. Bunların yanında video, anket vb gösterimler, yayınlar yapılabilinir.

Her Şey Güzel Sinanpaşa Bölgemizin Güzelliklerini Tanıtmak İçin....

Join the forum, it's quick and easy

Sinanpaşa

03 Sinanpaşa sitemize hoşgeldiniz.
Sitemize üye olmak için kayıt ol tuşuna basınız. Üyelik aktivasyonunuzu gerçekleştirmek için mail adresinize gönderilen aktivasyon linkini tıkladıktan sonra üyeliğiniz aktif hale gelecektir. Üyelik işlemi gerçekleşirken açıklamaları lütfen dikkatli okuyunuz. aktivasyon için mail adresinize gönderilen yanlış linki tıklamayınız.

FORUMDA konu açmak isteyenler ilgiye uygun sayfada konu açabilir. Konu hakkında internet ortamına yüklenilen fotoğrafların url bağlantısını kullanarak fotoğraf paylaşabilinir. Bunların yanında video, anket vb gösterimler, yayınlar yapılabilinir.

Her Şey Güzel Sinanpaşa Bölgemizin Güzelliklerini Tanıtmak İçin....

Sinanpaşa

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Sinanpaşa Bölgemizin Sanal Vizyonu. Bölgesel Sinerjinin Güçlü Sesi. Tüm Hemşerilerimizin Sitesi.


    Kılıçarslan Beldesi (Tanıtım)

    Yasin_ERSÖZ
    Yasin_ERSÖZ
    Site Yetkilisi
    Site Yetkilisi


    Mesaj Sayısı : 252
    Yaş : 51
    Nerden : İzmir
    Kayıt tarihi : 26/01/09

    Kılıçarslan Beldesi (Tanıtım) Empty Kılıçarslan Beldesi (Tanıtım)

    Mesaj tarafından Yasin_ERSÖZ Paz Mart 01, 2009 10:41 pm

    Kılınçarslan Beldesi (Tanıtım)

    Kılıçarslan Beldesi (Tanıtım) 20


    1. Tarihçe :
    Yapılan arastırmalara göre Osmanlı İmparatorluğu döneminde zamanın padişahı Kanuni Sultan Süleyman Han dönemine ait Osmanlı arşivinden alınan bilgilere göre
    Yil 1530 Ulu Sincanlı`ya Bağlı Kılınçarslan
    16 Hane (evli aile sayisi )
    1 Bekar
    2 Kisi Kare ( çok az veya hiç toprağı olmayan)
    1 Pir - i Pani ( Yaşlı )
    Toplam Nüfus 57 kisi
    Hasıl ( Köyden alınan vergi miktari 3086 AKCE
    Kasabamız Kılınçarslan adını Selçuklu Hükümdarı 1. Kılınçarslan`dan almaktadır. Selçuklu Hükümdarı 1. Kılınçarslan haçli seferleri sırasında Kasabamızdan geçtiği ve kasabanın o zaman güney kısmında bulunan bir pınarda kılıcını yıkadığı rivayet edilmektedir. Bu pınar son yillarda ortadan kaybolmuştur.
    Kasabanın yerli halkı Orta Asya Türkmenlerinden oldugu bilinmektedir. Kasabanın yerlileri Tınaztepe ve Kılınçarslan dağlarının eteğinde bulunan Halıköy denilen mevkiden ve Kasabanın kuzey bölgelerinde bulunan Dedeler Mevkii , Çiftlik köyünden gelenler teşkil eder.
    Buralarda halen mesken bulunmaktadır. Buralarda eskiden kalma mezarlar da vardır.

    2. Tarihi Kalıntılar :

    Çevrede tarihi kalıntılara fazla rastlanmaktadır. Bunun nedeni 1.Dünya savaşı sonrasında Yunan işgaline uğraması ve bu işgal sırasında her tarafı yıkıp yakmişlardır. Bu arada Kılınçarslan daglarındaki Otuz İki İnler`in tarihinin çok eskilere dayandığı bilinmektedir.


    3. Çevrenin Türk Tarihinde ki Yeri :

    Çevrenin Türk tarihinde çok önemli bir yeri vardır. Çünkü Kurtuluş Savaşımızın en büyük destanlarından olan Başkomutanlık Meydan Muharebesi bu topraklar üzerinde yapılmıştır. Gün geçmez ki bir evin temelinde patlamis bir el bombası, sürülmüş bir tarlada süvarilerimizin atlarından düşmüş bir nal parçası bu savaşın canlı şahididir. Dedeler , Nineler şimdi bir kaç tane kalsalda o günlerin hatıraları ile doludurlar. O günleri anlatırken sanki yeniden yaşıyorlar.

    EĞİTİM DURUMU
    Kasabamızda iki adet İlkögretim Okulu bulunmaktadır. Bunlar Kılınçarslan İlkögretim ve Kılınçarslan Muzaffer Yilmaz Ilkögretim Okulu. Kilincarslan İlkögretim okulu 10 derslikle iki bölüm halinde hizmet vermektedir.Araç Odası , Okuma salonu ve ana sınıf mevcuttur. Okul 1992- 1993 yılında İlkögretim olmuştur.
    Muzaffer Yılmaz İlkögretim Okulu ise 1995 - 1996 yılında eğitim ve öğretime başlamış iki katlı binadan oluşmaktadır. Okullarda toplam 470 ögrenci egitim görmektedir.
    ÖRF, ADET ve GELENEKLER
    Kasaba halkı örf ve adetlerine bağlıdır. Yaşlı kimseler, hastalara çesitli otlardan yapılmış ilaçlar tasviye ederler. Bu ilaçlar zaman zaman kullanılmaktadır.
    Kasabamız erkekleri genellikle görücü usulü evlendirilirler.
    Düğünler Salı - Persembe - Cuma - Pazar günleri yapılır ve üç gün sürer Çarşamba Cumartesi kına yakma gecesi yapılır. Yine düğün sırasında Kız ve Oğlan hamamına gidilir.

    Düğün sonrası Damat ve Sağdıç bir masaya otururlar kasaba halkı masada oturan Damat ve Sağdıça çeşitli hediye, takılar verirler. Verenlerin ismi ve hediyenin ismi liste yapılarak yazılır.
    Sağdıçlar hem Gelin Kıza hem Damata ayrı ayrı kıza kız erkeğe erkek sağdıç şeklinde olur. Bunlar düğün sırasında her türlü yardımı yaparlar. Gelinler pullarla işlenmiş kırmızı kadifeden yapılan pullu sıkma gelinlik ve başlarına tirşe takarlar.
    Son yıllarda beyaz gelinlik giyenlerin sayısı da artmıştır. Düğünlerde misafir ve komşulara etli pilav, Hoşaf, Bamye, Çorba ikram edilir..
    Ayrıca Börek ve Baklavada yapılır. Düğünler ekonomik duruma göre çalgılı yapılır..
    Düğün ve Nişan sırasında damat ve geline lehine çesitli maniler (deyişler) söylenir. Kasaba kadınları genellikle çeşitli renk ve desenlerde kadın şalvarı ve atkı örtünürler.

    ÇEVRE VE FOLKLOR.
    Çevre masal ve hikaye yönünden fazla zengin bir kültüre sahiptir. Kasabada en fazla görülen, duyulan kasabanın misafirperverliğine ait hikayelerdir.

    1. Kuran kursu faaliyetleri :

    Kasabada resmi Kuran kursu vardır. Kış ve yaz aylarında sürekli açıktır. Ögrenci durumu kız ögrençi olarak daha yoğunluktadır.
    Su anda Kuran kursu dini eğitimi karşılamaktadır. Halkın 80% ni Kuran okumasını bilmektedir.

    2. Cami ve Cemaat durumu:

    Kasabada iki Camii vardır. Birisi Merkez Cami ikincisi Kocatepe Cami Merkez caminin hocasi kadrolu Kocatepe Cami hocasının Maaşını Kasaba halki temin etmektedir.
    Camilerin cemati normaldir. Cuma , Bayram ve özel günlerde camiler cematla dolar.

    3. Sağlık Kurumu :

    Kasabada bir tane Sağlık Ocağı ve lojmanı ile bir adet de ebe evi vardır. Kasabada bir doktor bir hemşire bir ebe hizmet etmektedir.

    4 . Kültür ve etkinlikleri :

    Dini ve Milli bayramlarda, düğün ve sünnet günlerinde eğlenceli , Mevlütlü etkinlikler yapılmaktadır. Soguk kiş günlerinde köy misafirhane ve kahvehanelerin de eğlenceli sohbetler düzenlenir.

    EL SANATLARI
    Kasabada el sanatlari alanında son yıllarda büyük gelişme gözlenmektedir. Bu gelişme de Halk Egitim Merkezinin acmış oldugu beceri kurslarının büyük katkısı vardır.
    Üç yıldan beri Örücülük kursları açılmaktadır. Bu kursların ortaya koyduğu ürünler yapılan sergilerde çevreye tanıtılmakta ve büyük takdir toplamaktadır.

    Bunun dışında genel olarak kadınlar KİRMAN denilen agaçtan yapılan basit bir aletle yünü iplik haline getirirler. Bu iplikle Çorap, Kazak, Eldiven, Boyun atkısı ve el dokuması işleri yapılır.

    ESNAFLAR
    Kasabada beş adet köy fırını, on adet Gıda Market, dört Kırathane, bir un fabrikası, dört akaryakıt istasyonu, bir dinlenme tesisi iki internet cafe aynı anda oyun salonu, iki Demir Atölyesi bulunmaktadır.
    Kasabada faaliyet gösteren Toprak sulama Kooperatifi ve Afyon ilinde dört adet taşımacılıkla uğraşan şirket vardır.


    Kaynak: www.kilincarslankasabasi.com

      Forum Saati Cuma Mart 29, 2024 7:23 am